Su Sporları Röportajlar

Bir Başarı Hikayesi: YKSK Yüzme Takımı

Bir başarı hikayesi: “ Yapı Kredi Yüzme Takımı!” YKSK Yüzme Şubesi Sorumlusu Hakan Yaşdal ile “21. Koç Topluluğu Spor Şenlikleri Yüzme Yarışları”nı ve elde ettikleri başarıları konuştuk.
Bir Başarı Hikayesi: YKSK Yüzme Takımı
Bir Başarı Hikayesi: YKSK Yüzme Takımı
Bir Başarı Hikayesi: YKSK Yüzme Takımı
Foto Galeri /

Koç Olimpiyatları Yüzme Yarışlarında Yapı Kredi çok başarılı bir grafik çiziyor. Bu başarının hikâyesini biraz paylaşabilir misiniz?
Takımda iyi bir hava yakaladığımızı düşünüyorum. 2006'da Koç Olimpiyatlarında ilk kez yapılan yüzme yarışlarına Uluç'un (Şahinalp) kaptanlığında yeni kurduğumuz takımla katıldık. Birçok arkadaşımız ilk kez yarışıyor olmasına rağmen Yapı Kredi çok başarılı bir sonuç aldı. İlk yıl takımlar için puan sıralaması yapılmadı ancak bireysel yarışlarda ve bayrak yarışında aldığımız birinciliklerle Yapı Kredi'nin yüzme konusunda iddialı olduğunu gösterdik. Bir sonraki yıl da zaten Yapı Kredi, en fazla madalya alan takım olarak şampiyonluğu rakiplerine bırakmadı ve hem erkek hem de kız bayrak takımı ile aldığımız altın madalyalarla Yapı Kredi'ye kulvarların en hızlısı unvanını getirdi.

Yüzme diğer branşlara göre hem daha fazla çalışma hem de özveri isteyen bir spor dalı. Takımdaki tüm arkadaşlarımız da hem maddi hem de manevi olarak özverilerde bulunarak bu başarıda önemli pay sahibi oldular. Yine de özellikle faklı yaş gruplarında yarışabilecek yüzücü bulabilmek konusunda, Bankadaki potansiyeli yeterince iyi kullanamadığımızı düşünüyorum. Örneğin iki yıllık şampiyonluğu takip eden 2008 yılında, aramıza Celal'in de (Altunbaş) katılmasıyla çok başarılı sonuçlar almamıza rağmen takımdan eksilen arkadaşlarımızın yerini yarışta dolduramadığımız için şampiyonluk serisine ara vermek zorunda kaldık.

Bu yıl, yüzme takımı olarak Koç Olimpiyatlarında hem büyük bir başarı hem de şansızlıklar yaşadığınız bir yıl oldu. 2010 Yüzme yarışlarının nasıl geçtiğini sizin ağzınızdan dinleyebilir miyiz?

Evet, gerçekten de bu yılki sonuçlar hepimizde bir anlamda buruk bir sevinç yaşanmasına neden oldu diyebilirim. Çünkü şampiyonluğu yalnızca 1 puanla kaçırdık ve takım olarak 2. olduk. Altın madalyanın 9 puan, gümüş ve bronz madalyanın ise 4 ve 1'er puan olduğunu düşünürsek ne kadar kıl payı ile kaçırdığımızı anlayabiliriz.
En büyük tesellimiz 2010'un en fazla altın madalyasını alan takım olma başarısını göstermiş olmamız. Ancak rakiplerimizin özellikle bizim yüzücümüz olmadığı için katılamadığımız yaş gruplarında aldıkları puanlar sonuçta çok etkili oldu.

Yarışların ve ödül töreninin heyecanlı atmosferini aktarmak için Su Sporları web sitesinde Video Galeri ve Foto Galeri sayfalarında yarış gününden enstantanelerimizi paylaştık.

Her turnuvada bazı yarışlara diğerlerinden biraz daha fazla önem verilen seriler olur. Mesela atletizmdeki 100 m koşuları gibi... Koç Olimpiyatları yüzme yarışları için de bayrak yarışlarının ayrı bir yeri olduğunu söyleyebilir miyiz?
Gerçekten de öyle. Takım birinciliği ve alınan tüm madalyalar önemli tabi ama yarışlara geniş bir ekiple katılmanın avantaj olduğu bu tür yarışlarda turnuva birinciliği her zaman "en hızlı takım" unvanını getirmiyor. 4x50 m. Bayrak yarışları bizim de diğerlerine nazaran daha fazla önem verdiğimiz bir yarış.

Bunun yanı sıra erkeklerde 3 seri yüzülen ve 20 kişiyle en kalabalık grup olan 33–35 yaş kategorisi de Bayrak gibi çok çekişmeli ve sert geçiyor. O kadar ki bu kategoriye "Cehennem Grubu" diyoruz. Benim de mücadele ettiğim ve yalnızca 48 salise ile madalyayı kaçırdığım yarıştan Uluç'un Gümüş madalya ile dönmesi bizim için teselli oldu.

Bayrak yarışlarında erkeklerde altın, bayanlarda ise gümüş madalya aldınız. Böylesine bir başarıyı bekliyor muydunuz? Nasıl bir taktik belirlemiştiniz?
Bayrak yarışlarında her yarışta olduğu gibi taktik tabi ki önemli ama bu tür sprint yarışlarında atlar ve elinizden geldiğince hızlı yüzersiniz asıl önemli olan budur. Biz ekiplerimize çok güveniyorduk. Zaten sporcularımız turnuvadaki rakipleriyle kıyasladığımızda üst sıralarda yer alan güçlü yüzücüler. Bu yıl Koç Olimpiyatları turnuva rekorunu 2 saniyeden fazla geliştiren Aytaç'ın (Gürbüz) ekibe katılması ile gücümüze güç kattık.

Özellikle erkek bayrak yarışı son yıllarda görülmeyen bir çekişmeye sahne oldu. Herkesin 4x50 m erkekler bayrak yarışının videosunu web sitesinde su sporları sayfalarından seyretmesini öneririm. Videoda kameraya en yakın olan 7. kulvarda yarışıyoruz. Sonucun 80 salise ile belirlendiğini söylersem ne kadar çekişmeli geçtiğine ilişkin biraz fikir vermiş olurum sanıyorum.

Bayrak takımını ben, Celal, Uluç ve Aytaç olarak o günkü bireysel derecelerimize göre en hızlı 4 isimden belirledik. Dereceler beklediğmiz gibi hatta daha iyi geldi ama rakiplerimiz de çok iyi bir yarış çıkardılar. Yarışa ben başladım ve 31 sn ile serimi tamamladığımda çıkış yapan 8 takım arasında 29 sn ile yarışı önde götüren Opet'in arkasında 3. sırada idik. Benim finişimle start alan Celal de yine 31sn ile bizi takip eden rakiplerle aramızı açarak serisini Uluç'a devretti. Bu sırada yarışı önde götüren Opet'in 32'lik derecesi onları biraz daha sıkıştırmamızı sağladı. Uluç, güçlü deparıyla arkamızdaki 6 takımla arayı iyice açarken takımı da ikinciliğe taşıdı. Bu seriyi 30sn'de yüzen Opet son 50 m.'ye de bizim 3,5 sn önümüzde başlamıştı... Artık hepimiz kâh nefeslerimizi tutmuş bekliyor kâh tezahüratlar yaparak suda yüzen arkadaşlarımızı kulvar taşında kenardan takip ediyorduk.

Selçuk Aytaç Gürbüz muhteşem deparına başlayana kadar birincilik umudu olan rakipler, endişeli gözlerle yaklaşan Yapı Kredi'yi izlemeye başladı. Bize saatlerce sürmüş gibi gelen 50 m'nin son 4–5 m'sinde Aytaç'ın rakibini yakalaması ve bizi şampiyonluğa götüren uzanışını yaparak yarışı bitirmesi ile orada yaşadığımız coşku gerçekten görülmeye değerdi.

Bayan bayrak yarışı da çok çekişmeli geçmiş görünüyor. Gümüş madalyanın hikâyesi nasıldı?
Tabi ki kızlarla bayrakta aldığımız gümüş madalya bizi gururlandırıyor ama aslında yarış öncesi gönlümüzden geçen hem erkek hem de Bayan Bayrak takımlarımızın altın madalya alması idi. Bayrak takımını Nihan (Akın), Zeynep (Akşay), Başak (Yılmaz) ve Nida (Çavun) olarak belirledik. Aslında şansızlık olarak yorumlayabileceğimiz çıkışta yaşadığımız bir olay başlangıçta rakiplerin gerisinde kalmamıza neden olsa da büyük bir özveriyle kısa sürede toparlanan kızlarımız, takımı ikinciliğe taşıyarak son 50m'ye girilirken birinci sıradaki Ford ile aramızdaki süreyi 7 saniyeye indirebildi. Final serisinde yüzen Nida, aynı zamanda bayanlarda turnuva rekoru olan 34 sn'lik muhteşem deparı ile böylesine kısa bir yarış için kapatılması mümkün olmayan 7 saniyelik farkı yakalamaya çalışsa da gümüş madalya ile yetinmek zorunda kaldık.

Koç Olimpiyatları Sonrası için Yapı Kredi yüzme takımının planları neler?
Önceliğimizi takımımızı genişleterek şu anda eksik olduğumuz yaş gruplarına yüzücü bulmak konusuna vereceğiz. Örneğin bu yıl Kaynarca Şube Müdürümüz Hüseyin Yıldırım "50 yaş ve üzeri" klasmanda takımımıza altın madalya kazandırdı. Onun gibi takıma katkı sağlayacak birçok Yöneticimiz olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca bu yıl erkeklerde "18–26", "36–39", "40–42" ve "46 – 49 yaş" kategorilerinde yüzücümüz yoktu. Bunun eksikliğini turnuvanın en fazla altın madalya alan takımı olmamıza rağmen puanlamada kıl payı da olsa geride kalarak bu yılki şampiyonluğu rakiplerimize kaptırarak yaşadık.

Aslında birçok Yöneticimiz ve çalışanımız yüzmeyle ilgileniyor ancak iş yarışmaya geldiğinde maalesef onları takıma dahil etme imkânımız olmuyor. Bu yıl yapacağımız duyuru ve çağrılarla önceki yıllara göre daha etkin bir iletişim kurmayı ve özellikle İzmir ve Ankara'daki çalışma arkadaşlarımızı da orada oluşturacağımız alt ekiplere dahil ederek takımı güçlendirmeyi planlıyoruz.

Ayrıca yüzme yarışları açısından bizi oldukça yoğun bir takvim bekliyor. Ağustos'ta ve Ekim'de Türkiye Yüzme Federasyonunun (TYF) düzenleyeceği Masterlar Yüzme Şampiyonalarına katılmaya hazırlanıyoruz. Ayrıca açık deniz yarışları da olacak. İstanbul ve Çanakkale Boğazına katılacağız. Ben, Nida ve Celal 27 Haziran'da Yunanistan'ın Meis adasından Antalya Kaş arasında yapılan Meis – Kaş deniz yarışına katıldık. Bu çok zorlu parkurda Celal ve Nida yaş kategorilerinde birinci olarak hepimizi gururlandırdılar.

Son olarak bize neler söylemek istersiniz?
Başarı tabii ki önemli ama biz spora yalnızca madalya olarak değil, hem Banka hem de grup içinde farklı ekipleri bir araya getiren ve paylaşımları artıran bir etkinlik olarak da bakıyoruz. Holding ve diğer Koç Grubu şirketlerinden birçok dostluk kurma fırsatımız oldu. Benzer şekilde TYF Masterlar yarışlarında Galatasaray, Fenerbahçe gibi kulüplerin yanısıra Türkcell gibi diğer şirketlerin yüzme takımları ile bir araya geliyoruz. Masterlar ve diğer deniz yarışlarına katılımımız ve aldığımız sonuçlar ile Yapı Kredi Spor Kulübü markasını yüzme camiasında bilinen ve takdir edilen bir noktaya getirdiğimize inanıyorum. Zira geçen yıl TYF'nin yayımladığı kulüpler listesinde Yapı Kredi Spor Kulübü'nün isminin bulunması hepimizi gururlandırdı.

Son olarak, büyük bir başarı olarak gördüğümüz sonuçları almamızda emeği geçen tüm takım arkadaşlarıma, bu yıl kaptanlığa dönerek takımı çalıştıran ve motive eden Uluç'a, Mayıs'ta Maltepe Üniversitesi'nde yapılan Koç Yarışlarına gelerek bize seyirci desteği veren arkadaşımız Hamdi Özçelik'e ve tabi bizi her zaman destekleyen Yapı Kredi Spor Kulübü'ne çok teşekkür ediyorum. Bu başarı hepimizin!

(Temmuz 2010, İstanbul) Tüm Röportajlar