Su Sporları Röportajlar

Celal Altunbaş

Genç ve Başarılı Yüzücümüz Celal Altunbaş
Fotoğraf: Rafet Polat

Celal Altunbaş
Foto Galeri /

Bize biraz kendinden bahseder misin?
1981 yılında Belçika’da doğdum. Türkiye’ye kesin dönüş yaptıktan sonra Rize’ye yerleştik. İlk ve ortaöğretim boyunca ordaydım. Üniversiteyi kazanınca İstanbul’a yerleştim. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü’nden 2004 yılında mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra bir gayrimenkul firmasında Proje satış danışmanı olarak çalıştım. 2007 yılında Yapı Kredi ailesine katıldım. Şu anda Merkez Şube’de Bankacılık İşlemleri Yetkili Yardımcısı olarak görev yapıyorum.

Yüzme sporuna ne zaman ilgi duymaya başladın?
Bütün çocukluğum deniz kenarında geçti. Rize’de havuz olmadığı için sadece yazları yüzebiliyorduk. Ama su her zaman hayatımın bir parçasıydı. Yüzme de bunun bir sonucu hayatımın vazgeçilmezlerinden biri haline geldi.

Profesyonel olarak ne zaman yüzmeye başladın?
Aslında biraz şansım bana yardım etti diyebilirim. Üniversite için 2000 yılında İstanbul’a geldim ve yerleştiğim evimin çok yakınında Burhan Felek Yüzme Havuzu vardı. O dönem aynı zamanda havuzun tadilatta olduğu bir dönemdi ama tesadüf eseri daha sonra antrenörlerimden biri olacak olan hocamla tanıştım. 2001 senesinde lisanslı olarak yüzmeye başladım. O günden beri gerek sporcu olarak gerekse antrenör olarak  bu sporun içindeyim.

Bugüne kadar ne gibi başarılar kazandın?
2002’de Yüzme Federasyonu’ nun düzenlediği İstanbul kulüpler arası yüzme yarışlarında 18+ yaş gurubumda ikinciliğim var.

2001-2002-2004-2006-2007-2008 yıllarında Türkiye Milli Olimpiyat Komitesinin düzenlediği Uluslararası Boğaziçi Asya’dan Avrupa’ya 6,5 km’lik  yüzme yarışlarına katıldım ve hepsinde yarışı tamamladım. 2008 Temmuz ayındaki Boğaziçi yarışında 25-30 yaş gurubunda bronz madalya aldım.
2008 Mayıs ayında Marmaris’te düzenlenen Masterlar yüzme yarışlarında 25-29 yaş gurubunda altın madalya aldım. 2008 Mayıs ayındaki Koç Olimpiyatlarında bronz madalya aldım. 2008 Temmuz ayında İzmit Körfezi Yüzerek Geçelim Uluslararası organizasyonunda 35 yaş altı kategorisinde gümüş madalya aldım. 2009 yılının ilk yarışı olan ve Yüzme Federasyonu tarafından 11-12 Nisan’da düzenlenen Masterlar Türkiye Şampiyonası’nda 2 altın, 3 gümüş ve 5 bronz madalya kazandım.

Yüzme dışında ilgilendiğin baş spor dalları da var mı?
Daha güçlü ve dayanıklı olmak için yüzme ile orantılı olarak fitness çalışıyorum. 2001-2004 yılları arasında Türkiye’de çok bilinmeyen sualtı hokeyi ve rugby oynadım. Takım olarak Kocaeli Cumhuriyet Kupası Şampiyonluğu ve iki tane Türkiye ikinciliğimiz var. Ayrıca Yapı Kredi Dragon Bot Kürek Takımındayım. Antrenmanlarımız devam ediyor.  Bowling oynuyorum. 2008’de Yapı Kredi bünyesinde birincisini düzenlediğimiz Beyoğlu Bölge Bowling Turnuvasında üçüncü olduk. 2004 yılında İstanbul’da düzenlenen Üniversiteler arası bowling turnuvasında beşinci olmuştum. Yine başka bir turnuvada ikinciliğim var.

Bu kadar yoğun programın arasında hobilerine zaman ayırabiliyor musun?
Kitap okumayı çok severim. Çok fazla zamanım kalmasa da, serviste, otobüste nerde boş vaktim olursa mutlaka kitap okurum. Çok yorgun da olsam arkadaşlarımla vakit geçirmeye sosyalliğimi korumaya çalışıyorum. Rize’de olduğum dönemde kendi teknemiz olduğu için olta ve ağ  balıkçılığı yaptım ve yakalamadığım balık türü yok diyebilirim.En büyük hobim teknemle Karadeniz’de balık tutmak. Ama İstanbul’da yaşadığım için senede bir hafta vakit ayırabiliyorum.

Sence yüzme sporu Türkiye’de olması gerektiği yerde mi?
Kesinlikle değil. Balkan ve bazı Avrupa Kısa Kulvar Şampiyonaları dışında uluslararası arenada çok fazla başarımız yok. Özellikle olimpiyatları izlerken kürsüde bayrağımızı dalgalandıracak bir yüzücümüzün olmasını yüzmeye gönül veren herkes gibi ben de çok istiyorum. Yüzmenin çok fazla desteklendiğini düşünmüyorum. Türkiye’deki yüzücüler en verimli oldukları dönemde üniversite stresiyle baş başa kalıyorlar. Yüzmeden yeterli maddi gelirleri olmadıkları için iş hayatına girmek zorunda kalan sporcular yavaş yavaş bu spordan uzaklaşmak zorunda kalıyorlar. Yüzme Federasyonumuz geçtiğimiz aylarda Avustralya’ya teknik bir heyet yolladı. Tesis anlayışı, sporcu yetiştirme ve antrenmanlar üzerine araştırmalar ve gözlemler yapıldı. Umarım yüzmede bizden çok ilerde olan bu ülkeden kendimize katacağımız ve ileriye götüreceğimiz kazançlarımız olur.

Tüm Röportajlar